https://oeiac.cat/manifepaia/
- Assegurar que les perspectives feministes interseccionals guiïn les decisions de disseny i funcionalitat de la IA, promocionant la justícia i l’equitat.
- Utilitzar dades i models que representin equitativament totes les persones i interseccions, evitant la simplificació i estereotipació.
- Implementar directrius que assegurin que les aplicacions d’IA promoguin la igualtat de gènere i combatin el sexisme, amb especial èmfasi en la protecció de la infància, així com la resta d’eixos d’opressió i discriminació.
- Fomentar la inclusió de persones racialitzades de diferents procedències i capacitats, enfortint la col·laboració i la innovació responsable en els processos de disseny i desenvolupament de la IA així com en la seva governança.
- Utilitzar de forma sistemàtica mètodes de detecció i correcció de biaixos per evitar la discriminació de persones a través d’auditories i controls ex-ante i ex-post.
- Garantir que totes les àrees del desenvolupament de la IA, des de la investigació fins a la comercialització, tinguin una representació més plural i equitativa de gènere, d’edat, ètnica i cultural.
- Crear espais segurs i accessibles a les comunitats subrepresentades per tal d’expressar i influir a través de les seves opinions en el disseny, desenvolupament i governança de la IA.
- Desenvolupar iniciatives que proporcionin recursos, formació i suport financer específic a l’emprenedoria de grups sotmesos a discriminació històrica en el camp tecnològic de la IA.
- Assegurar que cada projecte d’IA es desenvolupi amb un compromís explícit cap a la no agressió o impacte negatiu per a la pau i els drets humans, evitant contribuir a conflictes o violència de qualsevol forma.
- Incloure cursos i tallers que ensenyin a les persones desenvolupadores d’IA els principis del pacifisme, la noviolència, els drets humans, la no discriminació, la resolució noviolenta de conflictes, així com la importància de considerar-los en tot moment.
- Establir una prohibició clara en el desenvolupament, venda i ús de sistemes d’IA aplicats a armament que pugui actuar de manera autònoma, per evitar la contribució a la violència armada i a la gestió violenta dels conflictes.
- Aprofitar la capacitat d’anàlisi de la IA per identificar i alertar sobre potencials situacions de violència o emergències humanitàries tenint en compte el ple exercici dels drets humans.
- Organitzar fòrums i conferències internacionals que reuneixin persones de diferents àmbits per discutir com la tecnologia d’IA pot ser utilitzada per fomentar la pau i no al contrari, per així prevenir la violència a escala mundial.
- Encoratjar i donar suport a la creació de coalicions feministes i pacifistes per un desenvolupament i governança de la IA que promogui la igualtat i la resolució noviolenta de conflictes.
- Establir mecanismes de registre per tal de fer públiques les metodologies, les fonts de dades i els processos d’algorismes utilitzats en tot desenvolupament d’IA.
- Implementar sistemes que registren cada acció i decisió presa per sistemes d’IA per permetre auditories externes completes.
- Establir comitès d’ètica independents que revisin i aprovin tots els nous sistemes d’IA per assegurar que estan establerts amb estàndards ètics i de drets humans elevats.
- Garantir que les persones usuàries tenen control sobre les seves dades i que poden revocar elles mateixes el consentiment en qualsevol moment, incloent-hi les eines necessàries per tal que ho puguin fer les mares, pares o tutors en cas de menors.
- Aplicar les tecnologies de seguretat més avançades per protegir les dades de les persones usuàries de qualsevol accés o ús no autoritzat.
- Exigir mesures per a la ciberseguretat feminista per lluitar contra la violència masclista i misògina a les xarxes, per la privacitat d’informació o l’accés igualitari a l’ús, però també al desenvolupament, de la tecnologia.
- Assegurar que tots els projectes d’IA compleixin amb les lleis vigents i els estàndards ètics més garantistes de protecció de dades a nivell local i internacional.
- Informar a les persones usuàries quan interactuen amb el contingut generat per IA i explicar les implicacions d’aquesta interacció.
- Crear un codi de conducta obligatori de responsabilitat civil que totes les persones professionals d’IA hagin de seguir.
- Implementar processos de validació que assegurin que els productes d’IA compleixin amb tots els requisits legals i tècnics abans d’estar disponibles al mercat.
- Garantir el compromís amb normativa sobre drets humans i d’IA per tal de protegir i promoure els drets i llibertats de les persones.
- Analitzar com la IA pot perpetuar o mitigar desigualtats existents i incloure aquesta anàlisi com a part de l’estudi d’impacte per avançar en un ús més just de la tecnologia.
- Incorporar estudis de cas i exemples reals per il·lustrar com la IA pot afectar de forma diferent segons el context socioeconòmic i cultural.
- Articular mecanismes que garanteixin la participació activa de les comunitats afectades per tal que aquestes puguin expressar les seves necessitats i preocupacions, i puguin influir directament en el desenvolupament de la IA.
- Implementar sistemes que monitoritzin i reportin l’impacte social de la IA amb un enfocament global, especialment en comunitats vulnerabilitzades, i tenint en compte les conseqüències invisibilitzades.
- Establir lleis que garanteixin compensacions o mesures correctores per a les comunitats que puguin ser negatives impactades per projectes d’IA.
- Oferir beques i programes de mentoratge dissenyats per augmentar la representació de grups infrarrepresentats en camps tecnològics.
- Reclamar mesures de respecte dels drets laborals de les persones que treballen en l’entrenament d’aquestes tecnologies, normalment dones a països del Sud global.
- Crear fòrums regulars on persones professionals de la IA pugui rebre retroalimentació directa del públic i altres grups d’interès.
- Establir programes que no només ensenyin habilitats tècniques amb la IA, sinó que també promoguin una comprensió i promoció de la justícia social i justícia global.
- Desenvolupar currículums interdisciplinaris que equipin l’estudiantat amb les eines per abordar qüestions ètiques i de drets humans complexes dins de la tecnologia.
- Emfatitzar la necessitat de mantenir el control humà sobre les decisions crítiques, especialment en àrees com la justícia penal o la gestió de recursos.
- Analitzar casos on la IA ha servit tant per promoure la igualtat de gènere com per posar-la en risc, i estratègies per alineament amb aquests moviments.
- Promoure una visió crítica sobre com la tecnologia és dissenyada i implementada, fomentant una comprensió més profunda de les conseqüències materials amb una visió ecofeminista.
- Establir una moratòria de centres de dades fins que aquests implementin estratègies d’eficiència energètica i operin amb energies renovables sense monopolització de les mateixes.
- Prohibir la ubicació de centres de dades en espais i territoris on hi ha una clara i evident sequera i escassetat d’aigua que afecta a les mateixes comunitats que hi viuen i als seus hàbitats naturals.
- Realitzar avaluacions d’impacte ambiental de manera regular, introduint garanties de compliment en aquestes mateixes a través d’actors independents per a qualsevol nova tecnologia d’IA o actualització.
- Crear directrius clares que assegurin que les dades utilitzades en IA respecten els drets d’autor i la propietat intel·lectual.
- Requerir que els programes, actuacions, regulacions o qualsevol tipus d’iniciativa vinculada a la IA incorpori les evidències científiques amb impacte social per prendre decisions científicament informades que contribueixin a la igualtat de gènere i la erradicació de la violència en l’ús de la IA.
- Promoure pràctiques que minimitzin la petjada de carboni i optimitzin l’ús de recursos en la producció i manteniment de tecnologies d’IA.
- Requerir que les empreses divulguin l’impacte ambiental de les seves operacions d’IA, el consum d’energia, aigua i les emissions de carboni, de manera que les persones usuàries coneguin l’impacte ambiental del seu ús.
- Promocionar iniciatives que utilitzin la IA per millorar l’accés a recursos i oportunitats per a comunitats excloses, sense generar noves exclusions digitals.
- Destinar recursos a projectes d’IA que ofereixen solucions pràctiques a problemes quotidians, com l’optimització de l’eficiència energètica.
- Promoure col·laboracions internacionals que permetin el flux de coneixements i recursos entre països i cultures, evitant la concentració de saber tecnològic.
- Establir polítiques que incentivin la participació de petites i mitjanes empreses, startups, institucions acadèmiques i organitzacions sense ànim de lucre en la investigació, monitoratge i el desenvolupament de la IA.
- Enfortir organitzacions que treballin en l’àmbit català en la justícia algorítmica i la ciberseguretat des de coordenades feministes, sensibilitzar públics específics (periodistes, educadores, etc.) i promoure la generació de dades feministes amb sistemes d’informació consistents.